Wel of geen Vitrage aan het raam?

 

Veel mensen die al overgordijnen in huis hebben, kiezen ervoor om dit te combineren met vitrage. Vitrage heeft als voordeel dat het zorgt voor privacy, zonder dat je de natuurlijke lichtval in huis verliest.

Wat is vitrage precies?

Vitrage wordt door de mate van lichtdoorbaarheid en transparantie, ook wel glasgordijn genoemd. In de praktijk, wordt vitrage niet alleen gebruikt, maar in combinatie met overgordijnen, wat samen een mooi geheel maakt.

Met een combinatie van vitrage en overgordijnen, geniet je van de voordelen die beide gordijnen, apart te bieden hebben.
Overgordijnen nemen de verduistering, zonwering en isolatie voor hun rekening, terwijl de vitrage zorgt voor een stukje privacy en een prettige sfeer in huis.

De meeste mensen kiezen voor een neutraal type vitrage, maar vitrage is in vele verschillende texturen, stoffen, patronen en kleuren te verkrijgen.

Vitrage, wel of niet doen?

Gaan we wel of niet voor vitrage? Dit is een veel voorkomende vraag.
Sommige mensen denken bij vitrage nog aan een ouderwetse manier van raamdecoratie of zonwering.

Vitrage bestaat inderdaad al heel lang en kan dus gezien worden als ouderwets.
Echter kiezen de meeste mensen, vooral in het geval van overgordijnen, alsnog voor een mooie, moderne vitrage om het geheel af te maken. De modernere vitrages zijn namelijk naast dat ze decoratief zijn, ook functioneel.

Wanneer kiest men voor vitrage

De keuze valt vaak op vitrage, als het doel is om dit te combineren met een ander type gordijn, zoals de overgordijnen. 

Men kiest in dit geval voor een combinatie voor gordijnen woonkamer, omdat overgordijnen gelijk alles afsluiten en dat is niet altijd de bedoeling.
Andere mensen kunnen dan niet naar binnen kijken, maar jij kunt ook niet naar buiten kijken. Bovendien is er met gesloten overgordijnen, geen natuurlijk licht in huis, wat wel wenselijk is.

Vitrage is in bepaalde mate doorzichtig, waardoor natuurlijk (zon)licht gewoon naar binnen kan schijnen, zonder dat je hiervan hinder ondervindt. (Bijvoorbeeld felle zonnestralen op je TV)
Tegelijkertijd zorgt vitrage ervoor dat jij te allen tijde naar buiten kunt kijken, maar mensen overdag geen zicht hebben op wat er in jouw huis gebeurt.

In de avond kun je, indien er binnen licht aan is, wel naar binnen kijken. (Van buitenaf zul je dan enkel schaduwen zien). Dit is de reden dat men er vaak voor kiest om  deze raamdecoratie overdag de vitrage zijn werk te laten doen, en dit in de avonden en nachten te combineren met overgordijnen. Bijvoorbeeld voor de privacy, maar ook isolatie wordt vaak genoemd als reden.

Meer van auteur

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Het kerstdiner van je dromen

We stevenen alweer af op de kerst. Morgen is het tijd voor Sinterklaas en daarna beginnen de voorbereidingen alweer met volle gang. Iets waar...

Alles wat je moet weten over bladluizen en hoe deze te bestrijden

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad, de bladluis. Je vindt ze op verschillende plekken, zoals planten, struiken en bomen. Niet alleen...

Lees Vattenfall ervaringen voor tips over energiebesparing

Zou je graag willen besparen op energie? Dan kun je beginnen om goed te letten op je energieverbruik in huis. In dit kader kun...