Home Nieuws Wat zegt jouw DNA?

Wat zegt jouw DNA?

0
20

Waarschijnlijk wet je niet heel veel over je DNA. DNA is namelijk niet te zien voor de mens, maar je wordt er wel op allerlei vlakken door beïnvloed: je DNA bepaald wie jij bent, hoe je eruit ziet maar ook wat voor eigenschappen je hebt, of je een grotere kans hebt op ziektes, wie je familie is en ga zo maar door. Het is eigenlijk ontzettend jammer dat je er zo weinig vanaf weet, als het zoveel over je zegt. Vroeger was DNA al helemaal een raadsel. Gelukkig is de wetenschap een stuk verder gekomen en tegenwoordig kunnen we dit onzichtbare deel van ons zien! We weten hoe DNA eruit ziet en we weten ook wat bepaalde delen kunnen vertellen over ons. Ontzettend gaaf dat de wetenschap dit allemaal ontdekt heeft! Toen dit net kon, was DNA analyseren ontzettend duur. Maar door de grote sprongen die de afgelopen jaren gemaakt zijn, kan dit nu veel goedkoper en wordt het op allerlei manieren gebruikt. Zo wordt het in onderzoek gebruikt, maar je kan nu ook voor je zelf je DNA onderzoeken. Zo zijn er allerlei verschillende tests, die verschillende dingen onderzoeken.  In deze blog staat een korte uitleg over twee van deze tests.

Waar kom ik vandaan?

Iedereen heeft voorouders en waarschijnlijk weet je van een paar generaties terug nog wel waar ze vandaan kwamen. Maar je geschiedenis gaat veel verder terug dan dat en ergens houdt het op hoever je terug kan. Maar door naar je DNA te kijken kan je helemaal terug naar het begin. Er zitten bepaalde delen in je DNA die kunnen laten zien waar je oorspronkelijk vandaan komt. Ook kan het migratiepatroon van je voorouders in beeld gebracht worden.

Vaderschapstest

Een vaderschapstest kopen voelt misschien een beetje ongemakkelijk, maar het kan gelukkig heel makkelijk online. Het enigste wat je nodig hebt om deze test uit te voeren is een wattenstaafje. Met dit wattenstaafje moet je een aantal keer over de binnenkant van de wang heen en weer bewegen. Hiermee neem je al voldoende DNA af om de test te doen, erg makkelijk dus! Het DNA moet afgenomen worden van het kind en van de mogelijke vader. Als ook het DNA wordt afgenomen van de moeder kan er met nog meer zekerheid vastgesteld worden of er een relatie is, dus mocht dit mogelijk zijn is het een aanrader om ook het DNA van de moeder er bij te betrekken.

GEEN REACTIES