Wat komt er kijken bij het aanschaffen van een koopwoning?

Ben je op zoek naar een koopwoning of heb je misschien al een woning gekocht? Dan is er waarschijnlijk veel nieuw voor je. Als je de koopovereenkomst getekend hebt, dan ga je over naar het afsluiten van een hypotheek. Een hypotheek kiezen is misschien wel een van de lastigste dingen in het hele proces. In deze blog wordt er toegelicht wat er komt kijken bij het aanschaffen van een hypotheek. Zo moet je bijvoorbeeld eerst een hypotheekvorm kiezen die het beste bij jou past.

Welke hypotheekvorm kies jij?

Als je voor het eerst een huis koopt, kan je kiezen uit twee hypotheekvormen. Dit zijn een lineaire hypotheek en een annuïteitenhypotheek. Bij een lineaire hypotheek betaal je maandelijks een gedeelte aflossing en een gedeelte rente. De aflossing is iedere maand hetzelfde. De hypotheekschuld neemt dus elke maand af waardoor de hypotheekrente ook afneemt. De lasten per maand dalen. 

Bij een annuïteitenhypotheek houdt het in dat je maandelijks een vast bedrag betaald. Dit vaste bedrag bestaat, net zoals bij een lineaire hypotheek, ook uit een deel rente en een deel aflossing. Gedurende de looptijd van de hypotheek wordt het aflossingsbedrag hoger en de rente wordt minder. Je netto maandlasten zijn dus in het begin lager en gaat steeds iets omhoog.

Hoe zit het met de hypotheekrente?

Bij beide hypotheekvormen speelt de hypotheekrente een belangrijke rol. Een hypotheekrente is niet voor iedereen die een hypotheek afsluit hetzelfde. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden: de waarde van de woning, de hypotheekvorm, rentevastperiode en het risico. Het verwachte risico heeft te maken met jouw persoonlijke en financiële situatie. Heb jij bijvoorbeeld een vast contract en veel eigen vermogen, dan heb je weinig risico. 

Wanneer je een hypotheekrente afsluit, heb je een bepaalde rentevaste periode. In deze periode betaal je een vast bedrag hypotheekrente aan de hypotheekaanbieder. Deze periode kan uiteenlopen van minimaal 1 jaar tot maximaal 30 jaar. Je kan er ook voor kiezen om de hypotheekrente niet vast te zetten, dit heet een variabele rente. Bij een variabele rente kan het percentage per maand verschillen. Dit kan gunstig zijn als de hypotheekrente bij afsluiten van de hypotheek erg hoog is.

Vergelijken 

Het is handig om hypotheekaanbieders met elkaar te vergelijken. De hypotheekrente is bij de ene bank hoger dan bij de andere. Daarbij moet je ook goed opletten naar de hypotheekvoorwaarde die de bank aanbiedt. Kijk bijvoorbeeld naar het boetevrij aflossen, verhuisregeling en het verhogen van je hypotheek. Zo kan je negatieve verrassingen in de toekomst voorkomen. Er zijn online diverse websites te vinden, die het vergelijken je een stuk makkelijker maken.

Meer van auteur

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Raamdecoratie in de badkamer: een stijlvolle touch voor je interieur

Geef je badkamer een stijlvolle upgrade met de juiste raamdecoratie. Verken slimme en elegante suggesties met de focus op raamdecoratie in badkamer. Raamdecoratie in de badkamer:...

Slim op weg vanuit huis

In een wereld waar mobiliteit een steeds belangrijker aspect van ons dagelijks leven wordt, is het van cruciaal belang om slimme keuzes te maken...

Van een idee naar jouw droomtuin

Elk groot project begint met een sprankelend idee. Zo is het ook met de aanleg van een tuin. De eerste stap is het omzetten...