Home Nieuws Trotse schoonmakers

Trotse schoonmakers

0
23

Mijn hele familie heeft al jarenlang in de schoonmaak handel gewerkt. Het familiebedrijf bestaat aankomende juni 100 jaar! Mijn moeder heeft me vanaf jongs af aan geleerd om altijd netjes mijn handen te wassen. Mijn vader, op zijn beurt, begon me voor het eerst les te geven in de bedrijfsvoering toen ik tien jaar oud was. Mijn moeder protesteerde destijds. Ze claimde dat ik te jong was om iets te snappen van hoe een bedrijf beheerd moest worden. Daar trok mijn vader zich niks van aan, hij is altijd zo standvastig.

De spreekbeurt

Omdat het bedrijf al bijna 150 jaar bestaat is het natuurlijk ook gigantisch groot. Twee jaar terug braken we een nieuw record: wel 500 medewerkers! Geen wonder natuurlijk dat mijn moeder me te jong vond om iets te leren over bedrijfsvoering. Toch vond ik dit niet erg. Heel mijn jeugd was ik omsingeld door schoonmaakproducten. Als je lang genoeg tussen de flessen bleek en lege emmers rondloopt ontwikkel je daar ook een soort van voorliefde voor. Bovendien kon mijn vader het niet beter timen. Het was exact de dag waarop alle kinderen uit mijn klas hun vader of moeder mee naar school namen om ze te laten uitleggen wat hun beroep was. Mijn vader had ondertussen een kantoorfunctie binnen het bedrijf aangenomen, maar ondanks dat hij nauwelijks meer met schoonmaakmiddelen in aanraking kwam vertelde hij er gepassioneerd over. Schoonmaakbedrijf Nieuwegein stamt uit de negentiende eeuw. Zijn vader had het, zoals je misschien al verwacht, gesticht in Nieuwegein. Destijds bestond het uit een bedrijf met een mankracht van nog geen 10 man, allemaal lokale mensen die op zekere dagen naar het noorden reisden om de villas van rijke mensen schoon te boenen. Destijds ging dit allemaal met een auto die van mijn overgrootopa. Het oude volkswagen bus staat nog steeds in de garage bij ons thuis. Mijn vader poetst hem elke dag nog glimmend mooi strak. Jammer genoeg rijd het ding niet meer.

De nalatenschap

Vanaf dat moment, twintig jaar geleden, wist ik dat ik het bedrijf een keer van mijn vader over zou moeten nemen. Dit deed ik tien jaar geleden maar al te graag, net zoals hij het vijftig jaar geleden weer van zijn vader had overgenomen. Hij had het net net zoals ik met de pollepel binnen gekregen. Ik had alle lessen opgeschreven vanaf mijn zestiende, toen ik bij hem stage ging lopen. Nu zijn we enkele jaren verder en wil hij met pensioen. Ik heb er vertrouwen in dat ik zijn werk met trots vol zal zetten. Mijn doel is om over tien jaar 1000 werknemers te hebben. Hij zal trots op me zijn.

GEEN REACTIES