Als er iets is waar je op kunt besparen binnen je bedrijf dan is het wel je zakelijke energie. Iedere ondernemer betaalt een fiks bedrag per maand aan stroom en gas – afhankelijk van de grootte van het kantoor- of bedrijfspand en natuurlijk het energieverbruik. Voor de meeste bedrijven is de energierekening de hoogste kostenpost naast de huur of hypotheek. Het voordeel van deze kostenpost is dat je er zelf invloed op kunt hebben. Je kunt namelijk met een aantal makkelijke tips al flink wat geld én energie besparen op je zakelijke energierekening. Dat past helemaal goed in deze tijd van duurzaamheid en is ook nog eens prettig voor je portemonnee. In dit artikel lees je drie eenvoudige tips om de beste zakelijke energie te scoren.
Aan de slag met een zakelijke energievergelijker
Een van de stappen die je altijd moet ondernemen, is zakelijk energie vergelijken. Wanneer je contract bijna afloopt en je op zoek moet naar een nieuwe deal moet je dit altijd doen. Blijven hangen bij je huidige energieleverancier is misschien aantrekkelijk omdat het je geen tijd kost, maar dit kan je uiteindelijk wel veel geld kosten. Om het je iets gemakkelijker te maken, is er een handige zakelijke energievergelijker beschikbaar. Met zo’n vergelijker vind je binnen no time een nieuwe scherpe energiedeal. Het voordeel hiervan is dat je daar bijna niets voor hoeft te doen. Je moet alleen je jaarlijkse energieverbruik weten, evenals enkele wensen omtrent voorwaarden binnen je energiepakket. Op Energie-Zakelijk.nl kun je direct aan de slag gaan met zo’n zakelijke energievergelijker. Probeer het eens uit en je ziet direct een overzicht van mogelijk interessante deals. Hierbij zit je nog nergens aan vast. Je kiest je eigen energiedeal.
Check de opzegtermijn van je energiecontract
De kans is groot dat je een nieuw energiecontract zoekt vanuit een bestaand contract. Om niet te veel geld te betalen, is het altijd belangrijk om je opzegtermijn te weten. Bij het uitzoeken van een nieuw contract zou je die termijn eigenlijk al op moeten schrijven. Op die manier weet je zeker dat het niet misgaat en je extra geld moet betalen. Ieder energiebedrijf hanteert een andere opzegtermijn; de één geeft hier een maand voor terwijl de ander zes maanden hanteert. Zorg er in ieder geval voor dat je je energiecontract nooit opzegt voor die opzegtermijn begint. Je hebt immers een afspraak gemaakt met een energiebedrijf voor je huidige contract. Besluit je om eerder te vertrekken omdat je ergens anders een betere deal hebt gevonden dan moet je een zogeheten opzegboete betalen. Dat is een bedrag voor de energie die nog ‘open’ staat; de energie die je niet hebt verbruikt maar wel had beloofd af te nemen. Dat is zonde van je geld want dit betaal je altijd bovenop de kosten van je nieuwe energiecontract.
Let ook op de einddatum van je energiecontract
Tot slot is er nog een punt waar je op moet letten: de einddatum van je energiecontract. Je wilt namelijk niet alleen te vroeg je energiecontract opzeggen, maar je wilt al helemaal niet te laat zijn! Aan ieder zakelijk energiecontract hangt een einddatum; een datum waarop je contract officieel stopt en je eventueel overgestapt moet zijn naar een ander energiebedrijf. Doe je dit niet dan mag je huidige energieleverancier je contract stilzwijgend verlengen. Helaas gebeurt dit nooit tegen de aantrekkelijke actietarieven waarvoor je het energiecontract ooit had afgesloten. Nee: verlengingstarieven zijn veel hoger dan de tarieven van een goede aanbieding. Kortom: check altijd vooraf al de einddatum en de opzegtermijn en je weet precies wanneer je over moet stappen voor een nóg betere energiedeal. Zo betaal je echt nooit meer te veel voor je zakelijke energie. Makkie toch?