Overwegingen voor het selecteren van een makelaar

Een woning verkopen is een ingewikkelde opgave. Daarom is het beroep van de makelaar ontstaan. Maar waar moet je precies op letten als je een makelaar gaat selecteren? En wat is het verschil tussen al die online makelaars?

Zelf was ik op zoek naar een makelaar Groningen, en kwam ik terecht bij ben-s makelaar. De fijne ervaring die ik bij deze makelaar heeft mij doen realiseren hoe fijn het is een makelaar te vinden die je echt begrijpt. Dit is waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe makelaar.

Traditioneel of internet

Allereerst moet je het verschil begrijpen tussen een traditionele makelaar en een internetmakelaar. Bij een internetmakelaar doe je namelijk veel meer zelf. Jij zorgt voor de rondleidingen in huis, regelt de foto's in huis en zorgt voor een mooie omschrijving van de woning. Vaak worden de onderhandelingsgesprekken wel door de internetmakelaar uitgevoerd, en kan het bedrijf een voorlopig koopcontrac topstellen. Maar dat hangt allemaal af van de deeldiensten die je selecteert. Geef je liever al het werk aan de makelaar uit handen? Dan kun je beter kiezen voor een traditionele makelaar. Een traditionele makelaar regelt alles. Van advertentieteksten tot foto's en van onderhandeling tot koopakte. 

Uit of in eigen handen

Dit is meteen de eerste overweging om te maken. In hoeverre wil je betrokken zijn bij het verkoopproces, of betalen om het uit te besteden aan een makelaar? Als je het leuk vindt mensen rond te leiden, kan deze taak je veel geld schelen. Laat je iemand anders jouw huis verkopen? Let dan op zijn communicatieve vaardigheden. Als jij een koper was, hoe zou deze makelaar op jou overkomen?

Zelf verkopen

Kom je tot de conclusie dat je eigenlijk het liefst zelf je huis verkoopt? Dan kun je via websites als Marktplaats, Jaap of Huislijn aan de slag. Ook promoten via Social Media wordt vaak gedaan door private huisverkopers. Je betaalt dan enkel voor de advertentiekosten. De woning wordt niet altijd (enkel bij Jaap) op Funda gezet. Je regelt dan de verkoop van je woning van A tot Z. Ook de onderhandelingen en het koopcontract. Gelukkig heeft de Consumentebond in samenwerking met Vereniging Eigen Huis daartoe richtlijnen opgesteld, en bieden een modelkoopovereenkomst aan om je op weg te helpen. Zelf adverteren is een stuk goedkoper dan adverteren via websites, maar je bereik is een stuk kleiner. Deze methode is dus alleen voordelig als je geen haast hebt of als je weet dat er genoeg belangstelling is voor jouw woning in eigen kringen.

Meer van auteur

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Het kerstdiner van je dromen

We stevenen alweer af op de kerst. Morgen is het tijd voor Sinterklaas en daarna beginnen de voorbereidingen alweer met volle gang. Iets waar...

Alles wat je moet weten over bladluizen en hoe deze te bestrijden

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad, de bladluis. Je vindt ze op verschillende plekken, zoals planten, struiken en bomen. Niet alleen...

Lees Vattenfall ervaringen voor tips over energiebesparing

Zou je graag willen besparen op energie? Dan kun je beginnen om goed te letten op je energieverbruik in huis. In dit kader kun...