Home Nieuws Laminaat vs PVC

Laminaat vs PVC

0
20

Oude huisjes in de binnenstad zitten er vol mee: oude, houten vloeren. Door de eeuwenoude traditie van het gebruik van hout in vloeren zit het echt in onze cultuur vastgebakken. Maar hout piept en kraakt. Planken zijn vaak niet goed sluitend en het zooitjeis maar lastig schoon te maken.

En toch houden we er van. Het geeft het huis een warme, rustieke uitstraling. Alleen: écht hout zoals we dat van vroeger kennen is ook heel duur, en gaat niet goed samen met moderne technieken zoals vloerverwarming.

Daarom zijn er gelukkig alternatieven ontwikkelt. Vloeren die misschien lijken op hout, maar waar geen spoortje hout in zit. Kunststof vloeren met een houtlook!

Er zijn heel veel verschillende type kunststof vloeren. De bekendste zijn misschien wel: laminaat en PVC vloeren. Maar wat is nu het verschil? En mocht je een nieuwe vloer aan willen schaffen, waar moet je rekening mee houden?

Laminaat

Laminaat is een vloerbedekking die bestaat uit losse panelen. Het uiterlijk is vergelijkbaar met parket, maar parket is van echt hout en vereist daarom meer onderhoud en is een stuk duurder. Het wordt daarom ook wel laminaatenparket genoemd. De laminaat delen worden uit verschillende laagjes opgebouwd, zo’n drie tot vier lagen. Iedere laag is van een ander deelmateriaal en met een eigen functie. De onderste laag is vaak gemaakt van melamine, een soort kunsthars die erg sterk is, maar ook licht van gewicht en bestand tegen zuren. De laag daarboven is de dragende laag, meestal een HDF board – dus houtvezels op hoge dichtheid geperst. Daarop komt een laagje bedrukt papier, eigenlijk de print die je ziet, en dus vaak een houtnerfstructuur. Op dit laagje papier komt tenslotte een kunststof toplaag die het product beschermd tegen slijtage. Bij goedkopere houtsoorten is de toplaag relatief dun, waardoor de levensduur van het laminaat korter is. Vaak wordt laminaat aangeduid met een nummer tussen de 21 en 34. Dit zegt iets over de dikte van deze bovenste levenslaag; hoe hoger het nummer, hoe beter de kwaliteit!

PVC vloeren

Deze parketvloeren zijn ook gemaakt van kunststof: namelijk polyvinylchloride. Dit is een dun, soepel en makkelijk te bewerken materiaal. Laminaat is dan ook vaak dikker dan een PVC vloer. Een PVC vloer kan ook worden gelijmd, waarbij een laminaat vloer alleen zwevend wordt gelegd, en dus altijd weer uitneembaar is. Ondanks dat de vloeren dunner zijn dan laminaat, is het van hoogwaardige kwaliteit. Omdat de vloeren plakken aan de ondervloer zal er minder geluidsoverlast zijn tussen de vloer en de ondergrond. De ondergrond dient echter wel volledig egaal te zijn. In oude huizen betekent dit dat de vloer eerst geëgaliseerd moet worden. Een PVC vloer werkt beter in combinatie met vloerverwarming toe te passen dan laminaat. PVC vloeren zijn door de hoge kwaliteit tevens wat duurder dan laminaat.

Kortom, de producten hebben ieder zijn voor- en nadelen, maar beide bieden een breed scala aan mogelijkheden voor een nieuw interieur!

GEEN REACTIES