Een verslaving behandelen vraagt meer dan alleen het lichaam detoxen. Mensen met een verslaving aan drank, maar ook een Speed verslaving of andere harddrugs hebben een ziekte waarbij de oorsprong dieper ligt dan op het oppervlak. Hoe is de verslaafde in deze wereld beland, en wat heeft hem of haar juist gemotiveerd stappen te ondernemen om er weer uit te komen? Waarom gaat het genezen misschien wel lastig?
Waarom kunst therapie?
Kunst therapie kan helpen als psychologische ondersteuning tijdens het herstel proces. Het is een emotionele uitlaatklep, waar de verslaafde wordt aangespoort zich persoonlijk uit te drukken. Gevoelens of ervaringen die misschien te moeilijk, te pijnlijk of te schaamtevol zijn om over te spreken kunnen in vorm van inkt, klei of andere media worden uitgedrukt. In combinatie met andere diensten, zoals groepstherapie, 1 op 1 sessies, ondersteuning van de familie kan kunst therapie daardoor een zeer krachtige manier zijn om het geneesproces te ondersteunen.
Wat houdt het in?
Maar wat houdt kunsttherapie precies in? Het is een vorm van experientele therapie. Een creatieve of fysieke activiteit biedt antwoord aan een emotioneel of spiritueel vraagstuk. Je hoeft hier voor geen kunstzinnige achtergrond te hebben. Je hoeft ook helemaal niet creatief te zijn of talent te hebben. Het enige wat nodig is, is een open geest. Door je volledig onder te dompelen in de ervaring kan je er het meeste resultaat uit halen. In principe is er ook voor ieder wat wils: je kan therapeutische sessies organiseren in veel vormen. Van fitness, tot yoga, meditatie, muziek of schilderkunst. Na de behandeling, blijft kunst een manier om je als individu persoonlijk uit te drukken.
Hoe kan kunst therapie helpen?
Het helpt clienten op meerdere vlakken. Ten eerste met het opbouwen van zelfvertrouwen. Daarnaast pakt het angst-problemen aan, ontwikkel je in de groep sociale vaardigheden. Ook je zelf bewust zijn wordt gestimuleerd en je vermogen om met emotionele conflicten om te gaan. Het voornaamste doel van kunst therapie is om de client de rust in zichzelf weer te laten ontdekken. Een gezond functioneren, op sociaal, emotioneel of cognitief niveau. Kunst therapie lijkt met name een goed hulpmiddel te zijn voor mensen die een trauma moeten verwerken, misschien wel geweld uit hun kindertijd, sexueel misbruik, een natuurramp of geweld.
Is het effectief?
De effectiviteit van kunst therapie is natuurlijk lastig te bewijzen. Veel buitenstaanders zijn er wat sceptisch over. Maar mensen die een vorm van kunst therapie hebben ondergaan zijn over het algemeen zeer te spreken. Vooral omdat het een blijvend hulpmiddel is om balans te vinden in jezelf, ook na het herstel. Vormen van kunst therapie worden dan ook op steeds meer plaatsen aangeboden. Bovendien helpt het de client en zijn of haar therapeut dichter bij elkaar te brengen.