Hoe wordt jouw premie berekend? 

De ene persoon betaalt meer aan een verzekering dan een andere persoon, dit lijkt heel oneerlijk. Echter is dat niet zo, verzekeraars bereken de premie namelijk op basis van meerdere factoren. Het is belangrijk om als motorrijder de premie van jouw motorverzekering te weten.

Welke dekking 

Wat je als eerst moet weten is dat je premie afhangt van de dekking die jij kiest. Er zijn drie verschillende dekkingen die je kunt kiezen. Hierbij gaat het om de WA, beperkt casco en volledige casco. Volgens de Nederlandse wet moet je jouw motor verzekeren met minimaal een WA-verzekering. Zodra je een beperkt casco of volledig casco wilt afsluiten, betaal je meer dan als je een WA verzekering neemt. 

Leeftijd 

Jouw leeftijd is een belangrijk onderdeel van het bepalen van de prijs van je premie. Als jij een jonge rijder bent, betaal jij meer premie. Dit komt doordat een jong persoon gemiddeld meer risico vormt om schade te veroorzaken, dan iemand die al jaren rijervaring heeft. In sommige gevallen is het zelfs zo dat mensen die erg jong zijn worden geweigerd door verzekeraars, omdat ze het te veel risico vinden. Dit is vaker het geval bij autoverzekeraars, dan bij motorverzekeraars. 

Aantal schadevrije jaren

Dit klinkt eigenlijk heel logisch, maar hoe langer jij geen schade hebt gehad, hoe goedkoper jouw premie is. Hierbij gaat het net zoals bij de leeftijd om risico. Als jij iemand bent die nog nooit een ongeluk heeft veroorzaakt of schade heeft gereden, ziet de verzekeraar een kleiner risico dat jij schade gaat veroorzaken. Hoe meer jaren jij rijdt zonder schade uit te laten keren, hoe meer korting jij krijgt op je premie. Dit is dus belangrijk om dit als bestuurder te benoemen als de verzekeraar jouw premie gaat berekenen, want hierdoor kan je heel veel korting krijgen. 

Roekeloos gedrag 

Als jij een roekeloze rijder bent, loop jij veel risico om schade te veroorzaken. Iemand die slecht rijgedrag heeft, betaalt meer dan iemand die heel netjes rijdt. Bij sommigen verzekeraars word jij op basis hiervan beloont. Als jij een goede rijstijl heb kan je premiekorting krijgen. Dit wordt vaak gemeten door middel van een app op je telefoon.

 

Als je dit zo leest, is het al een stuk logischer dat sommige mensen meer premie betalen dan andere. Het is dus erg belangrijk dat jij goed rijdt want zoals je ziet heeft dat grote invloed op jouw premie. Hoe leuk het ook kan zijn om hard of roekeloos te rijden, het heeft meer gevolgen dan je denkt. Denk aan de langetermijngevolgen, in plaats van in het moment te leven. Dit kan namelijk gevaarlijke situaties voor jezelf en anderen opleveren, maar hier gaan ook veel kosten mee gepaard.

More from author

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Bij welke gelegenheden kiezen mensen ervoor om de vlag uit te hangen?

In Nederland zie je het af en toe, de Nederlandse vlag. De Nederlandse mentaliteit is hierin natuurlijk heel anders dan de mentaliteit in andere...

Hoe geef jij jouw makkelijk kamer een make-over?

Ben jij uitgekeken op de huidige indeling van je kamer? Dan is het een leuk idee om je kamer een make-over te geven. Als...

Laat jouw metalen op de juiste manier bewerkt worden

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel producten en materialen die van metaal worden gemaakt. Het handige van metaal is dat het uiteraard erg stevig is....