Hoe betaal jij het liefst?

Reken jij het liefst met contant geld af, of gebruik je liever je bankpas? En gebruik je je creditcard ook weleens in winkels, of gebruik je deze vooral online? Ieder betalingsmiddel heeft zijn eigen eigenschappen, net als ieder mens zijn eigen voorkeuren heeft. Wist je dat het ook mogelijk is om betalingen te doen, vooral online, die niet via een centraal instituut zoals een bank verlopen?

 

Contant, pin of op krediet

Voor de dagelijkse uitgaven zijn er doorgaans drie manieren om te betalen. We rekenen contant af, betalen met via onze bankpas (‘pinnen’) of betalen op krediet, meestal met een creditcard. Daarnaast zijn er nog de kosten die we direct via onze bankrekening betalen, zoals bijvoorbeeld de huur of hypotheek en abonnementen. Voor online aankopen geldt meestal dat we ze via de bank betalen of met creditcard afrekenen.

Welke betalingsmethode je op welk moment gebruikt, hangt van verschillende factoren af. Kleine bedragen rekenen we doorgaans sneller contant af, terwijl grotere bedragen meestal via de bank gaan. Een hypotheek kun je zelfs alleen via de bank betalen, dus daar heb je geen keuze. Ook je persoonlijke voorkeuren of wat je gewend bent kunnen een rol spelen bij het kiezen van een betalingsmiddel. Misschien vind je het makkelijker om je aan een budget te houden als je contant geld gebruikt; op is op. Er zijn genoeg mensen die aan het begin van iedere week een bedrag opnemen en hiermee vervolgens contant hun betalingen doen, bijvoorbeeld.

Ook online speelt je persoonlijke voorkeur vaak een grote rol. De meeste winkels geven je verschillende mogelijkheden om te betalen, bijvoorbeeld via iDeal, een bankoverschrijving, achteraf betalen of creditcard. Er zijn mensen die al hun online aankopen met een creditcard doen, en deze eenmaal per maand compleet aflossen. Maar er zijn er ook genoeg die ervoor kiezen direct de betaling via iDeal te doen, zodat ze beter overzicht kunnen houden op hun saldo.

 

Betalen zonder bank: hoe werkt dat?

Al ons betalingsverkeer verloopt feitelijk via banken. Zelfs contante betalingen, want de kans is groot dat je het bedrag van je bankrekening hebt opgenomen, of dat de ontvanger het vervolgens aan de bank afgeeft, al dan niet indirect.

Er is ook een mogelijkheid om buiten de banken om betalingen te doen. Met crypto geld, muntsoorten die feitelijk alleen online bestaan. Dit zijn gesloten circuits, je kunt met bijvoorbeeld de Litecoin alleen betalen aan iemand die zelf ook een Litecoin rekening heeft. De mutaties worden decentraal bijgehouden, door een keten van computers van de gebruikers zelf, zonder dat er een bank aan te pas komt. Je dagelijkse boodschappen, die kun je er (nog) niet mee afrekenen, maar interessant, dat is deze manier van kijken naar geld zeker.

More from author

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Je eigen feestje organiseren, hoe?

We kunnen het ons nu niet voorstellen: een feestje organiseren. Onze verjaardagen of andere speciale dagen werden natuurlijk vaak gevierd met een feestje. Zeker...

Ga toch lekker online borrelen!

Het is voor veel mensen zwaar geweest de laatste paar maanden. Familie en vrienden mogen minder tot niet fysiek gezien worden en er is...

Wees slim en koop crypto’s!

Investeren in cryptocurrency klinkt misschien heel abstract en ook wel een beetje eng en onzeker. Het ‘fenomeen’ van cryptocurrency is natuurlijk op zichzelf al...