Het verschil tussen het kiezen voor een accountant of boekhouder

Veel mensen denken dat een accountant en een boekhouder hetzelfde zijn, echter is er zeker wel een groot verschil tussen de twee. Zo is een boekhouder geen beschermde term en betekent dit dat er geen officiële opleiding voor nodig is om jezelf zo te noemen. Een accountant daarentegen, is wel een beschermde titel, zo moet deze ook zijn of haar kennis up to date houden. Beide hebben voor en nadelen.

Wat doet een accountant

Er zijn welgeteld twee typen accountants, de AA en de RA accountant. Een AA oftewel accountant-administratie consulent is een titel die verkregen wordt na het afronden van de HBO opleiding accountancy en als je ook nog eens de aanvullende praktijk en theorie opleiding succesvol hebt afgerond. Het andere soort RA wat staat voor registeraccountant, kun je behalen wanneer je de opleiding accountancy op de universiteit hebt afgerond en ook hierna de aanvullende praktijk en theorie hebt gevolgd en behaald. Daarnaast moet een accountant ook nog eens cursussen volgen om zijn of haar kennis op niveau te behouden. 

Zo weet je zeker dat je bij een accountant goed zit. Daarom kan het zo zijn dat de accountant producten of diensten die geleverd worden vaak wat hoger uitvallen dan dat van een boekhouder. Het voordeel hieraan is dat de accountant wel degelijk aansprakelijk is, zo kan er niks verhaald worden op de cliënt mocht de accountant een fout maken met belastingaangiftes. 

Voor sommige bedrijven is het zelfs verplicht om een accountant aan te nemen in plaats van een boekhouder, een boekhouder heeft namelijk grenzen in zijn of haar kunnen en een accountant niet. Je bent verplicht om in zee te gaan met een accountant als je voldoet aan een van de drie eisen namelijk:

  1. Een netto omzet van minimaal 12 miljoen euro

  2. Een balanstotaal van minimaal 6 miljoen euro

  3. Meer dan 50 werknemers

Hoe zit het met een boekhouder

Omdat de boekhouder een niet beschermde term is moet je voor het aannemen van een boekhouder grondig onderzoek doen of ze daadwerkelijk hun beloftes waar kunnen maken. Een boekhouder is vaak net wat goedkoper dan een accountant, dit betekent wel dat jij aansprakelijk blijft voor eventuele fouten die gemaakt worden door de boekhouder. Een boekhouder wordt vaak aangenomen voor de wat kleinere bedrijven. Uiteindelijk moet een accountant en boekhouder zichzelf terug kunnen verdienen. Val je niet onder bovengenoemde eisen, maar twijfel je toch wat de beste keuze voor je is? Aan de ene kant meer vertrouwen in een accountant, maar aan de andere kant op zoek naar een goedkopere oplossing? Plan gerust een afspraak en kom erachter welke optie voor jou het beste aanvoelt. 

Meer van auteur

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Waarom kiezen voor neutrale kleuren in je interieur

Neutrale kleuren zijn de stille krachten van het kleurenspectrum. Ze brengen rust in elke ruimte en bieden een canvas waarop jouw persoonlijke stijl de...

Waarom een warm huis gelijk staat aan een gelukkig huis

Je kent het gevoel vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en wordt verwelkomd door de behaaglijke warmte van je huis. Het...

Wat zijn flexibele werkplekken en waarom zijn ze populair

Flexibele werkplekken hebben de manier waarop we denken over kantoorruimtes en werkomgevingen compleet getransformeerd. Deze trend is een rechtstreekse reactie op de behoefte aan...