Fysiotherapie en chiropractie: wat is het verschil?

Veel mensen ervaren op een moment in hun leven wel eens pijn aan de spieren of gewrichten. Rugpijn, schouderpijn, last van een elleboog, een stijve nek… allemaal voorbeelden van klachten die je dagelijks leven toch wat onaangenamer kunnen maken. Gelukkig zijn er veel specialisten die je kunnen helpen met problemen zoals deze. Bij sommige klachten kan het wat verwarrend zijn wat voor hulp je precies nodig hebt. Bijvoorbeeld bij rugklachten. Ga je daarmee naar een fysiotherapeut of naar een chiropractor? Het is soms wat onduidelijk wat het verschil is tussen die twee. 

Fysiotherapeut

De grootste focus van een fysiotherapeut is het algehele spierstelsel en spieren in het algemeen. Fysiotherapie gaat over het hele lichaam. Daarom is een fysiotherapeut geschikt voor het behandelen van problemen zoals sportblessures. Een misverstand dat er bestaat over fysiotherapie is dat je er naartoe gaat om lekker los gemasseerd te worden. En natuurlijk kan het losmaken van bindweefsel of het mobiliseren van gewrichten onderdeel zijn van je behandeling, maar het grootste gedeelte moet je zelf doen. Een fysiotherapeut, bijvoorbeeld bij fysio Hilversum (fysiotherapie zit overigens overal wel in het land!) maakt met jou een plan met oefeningen die je zelf dagelijks moet doen, om je lichaam zo te trainen dat je geen klachten meer krijgt. 

Chiropractor 

De chiropractie richt zich op het zenuwstelsel en de wervelkolom. Een chiropractor kan je helpen bij blokkades in de wervelkolom. Het gaat hierbij dus ook vooral om klachten aan de rug en nek. Als je bijvoorbeeld een ongezonde houding hebt, kan je veel last krijgen van je ruggengraat en dat uit zich in verschillende pijnpunten. Of als je hard bent gevallen kan je wervelkolom een klap hebben gehad. Maar ook mensen die scoliose hebben, oftewel een scheef gegroeide ruggengraat, kunnen terecht bij een chiropractor. Die kan ervoor zorgen dat de pijnklachten worden verminderd. Chiropractie kan worden gebruikt om de mobiliteit van je gewrichten in de wervelkolom te verbeteren, en om communicatiestoornissen tussen de wervelkolom en het zenuwstelsel te verbeteren. 

Doorverwijzen

Als je klachten hebt, en je weet niet zeker waar ze vandaan komen, kan je altijd eerst bij de huisarts aankloppen. Die kan je doorverwijzen naar de juiste behandelaar. Maar ook fysiotherapeuten en chiropractors kunnen patiënten naar elkaar doorverwijzen als de patiënt niet op de juiste plek is voor een goede behandeling. Dus heb je ergens last van, aarzel dan niet om een afspraak te maken bij een behandelaar die jou verder kan helpen. 

More from author

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Hoe kom je van de stress op het werk af?

Werk kan zowel erg leuke als stressvolle momenten veroorzaken. Wanneer de stress de overhand begint te krijgen, dan zorgt dat voor erg vervelende situaties....

Een bijzondere waterstraal

Door een met een robijn of diamant belegde spuitkop en een straalbuis wordt water met een druk van circa 3800 bar gespoten. De waterstaal...

Een leaseauto, een goed idee?

Ik ben nu al een tijdje mijn eigen baas. Ik heb zelf een bedrijf gestart en heb nu ook al een mooie klanten basis...