Een social media verslaving bestrijden

Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken in de maatschappij. Zowel jonge als oude mensen maken er dagelijks gebruik van. Social media kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. Zo gebruikt de een het om actualiteiten in de gaten te houden, terwijl de ander het gebruikt om mee te kunnen kijken in het leven van een ander. Wanneer social media zo nu en dan wordt gebruikt is er geen sprake van een probleem. Wanneer een persoon het gevoel krijgt dat hij of zij niet meer zonder een telefoon kan, dan is er sprake van een verslaving en moet er ingegrepen worden.

Een social media verslaving, hoe herken je die?

Zoals in de inleiding al benoemd maken er tegenwoordig erg veel mensen gebruik van social media. Sterker nog, in de westerse wereld is er een grotere groep mensen die wel gebruik maakt ten opzichte van de groep die dit niet doet. Wanneer er van een verslaving word gesproken is voor velen erg onduidelijk. Geldt dit wanneer je twe à drie uur per dag besteedt aan social media, of is een verslaving pas aan de orde wanneer er minimaal 10 uur per dag gebruik van wordt gemaakt?

In principe is er al sprake van een verslaving als iemand het gevoel heeft niet zonder social media te kunnen. Erg veel mensen geven toe dat social media een negatieve invloed heeft op het dagelijkse leven. Het is daarom belangrijk dat het op tijd wordt ontdekt en verholpen.

Maak heet probleem bespreekbaar

Een verslaving social media wordt door velen niet serieus genomen. Toch zijn er erg veel mensen die hier zonder dat ze er erg in hebben, onder lijden. Zo gaan de prestaties op school achteruit en wordt er met minder aandacht gewerkt. Dit beiden resulteert in een negatieve invloed op de ontwikkeling. Het is daarom van groot belang dat je het onderwerp social media thuis bespreekbaar wordt gemaakt. Daarnaast is het handig om met je kinderen afspraken te maken. Laat je kind niet oneindig lang achter zijn of haar telefoon zitten, maar zorg ervoor dat je kind zich meer bezig houdt met andere activiteiten.

Ontstaan er grote ruzies? Zoek hulp!

Als het niet mogelijk is om met de desbetreffende persoon te praten over het probleem, dan is het sterk aan te raden om hulp te zoeken. Probeer in contact te komen met iemand die weet wat van aanpak het beste werkt. Verslavingshulp kan het probleem op korte termijn verhelpen waardoor de persoon zich weer verder kan ontplooien. Wacht hier niet te lang mee want hoe langer je wacht, hoe groter de problemen eromheen worden.

More from author

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Hoe kom je van de stress op het werk af?

Werk kan zowel erg leuke als stressvolle momenten veroorzaken. Wanneer de stress de overhand begint te krijgen, dan zorgt dat voor erg vervelende situaties....

Een bijzondere waterstraal

Door een met een robijn of diamant belegde spuitkop en een straalbuis wordt water met een druk van circa 3800 bar gespoten. De waterstaal...

Een leaseauto, een goed idee?

Ik ben nu al een tijdje mijn eigen baas. Ik heb zelf een bedrijf gestart en heb nu ook al een mooie klanten basis...