Een ski-ongeval, wat nu?

De wintersport staat voor de meeste alweer voor de deur. Naast natuurlijk het vooruitzicht op lange pistes vol sneeuw en heerlijke schnaps bij de apres ski is het ook belangrijk om na te denken over de mindere kant – ongelukken. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje, zeker op een drukke piste vol skiërs en snowboarders. Kunt u bijvoorbeeld een schadevergoeding claimen bij letselschade opgelopen tijdens de wintersport? 

De algemene regels op de piste

Het is natuurlijk te allen tijde belangrijk om rekening te houden met andere pistegebruikers. Let bijvoorbeeld op de snelheid en uw skistijl. Dit moet passen bij de omstandigheden van de piste (veel of weinig sneeuw) en hoe druk het is. Vooraf een eigen spoor kiezen om te volgen is handig voor het vermijden van botsingen met andere personen. Op het gebied van inhalen zijn er geen duidelijke regels, dit is toegestaan vanaf links of rechts als er maar genoeg ruimte wordt gehouden. Bij een ongeval is het gewenst om hulp te verlenen en te allen tijde uw legitimatie bij zich te hebben.  Hou je je niet aan de regels dan kun je te allen tijde strafrechtelijk vervolgd worden.

Het recht bij letselschade veroorzaakt door een ander

Stel je bent lekker op wintersport in Frankrijk en je raakt betrokken bij een ski-ongeval, in de meeste gevallen geld dan het Franse recht mits het ongeval plaatsvindt met een ander persoon woonachtig in Nederland, dan kan ook het Nederlandse recht gaan gelden. 

Wat te doen bij een ongeval

Het is ten eerste belangrijk om de gegevens van de tegenpartij te noteren en de exacte locatie van het ongeval te achterhalen. Getuigen zijn ook belangrijk om te spreken. Foto’s van het letsel en de eventuele schade aan spullen is een belangrijk bewijsmateriaal voor het claimen van een vergoeding. Het is daarnaast ook belangrijk om direct contact op te nemen met de zorg- of reisverzekeraar. Wanneer deze stappen zijn ondernomen moet een arts het letsel vastleggen in een rapport. Een goede tip is om alle rekeningen te bewaren van eventuele operaties of andere medische kosten. 

Bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is het handig om juridische hulp uit eigen land in handen te nemen, bijvoorbeeld een letselschade advocaat Utrecht. Een advocaat kan op juridisch gebied goed helpen bij het claimen van een vergoeding. 

Natuurlijk hoopt niemand in dit soort situaties terecht te komen op misschien wel de leukste vakantie van het jaar. Maar goed voorbereid zijn is altijd een goed idee, zeker wanneer het soms gaat over zeer hoge kosten. 

Meer van auteur

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Waarom kiezen voor neutrale kleuren in je interieur

Neutrale kleuren zijn de stille krachten van het kleurenspectrum. Ze brengen rust in elke ruimte en bieden een canvas waarop jouw persoonlijke stijl de...

Waarom een warm huis gelijk staat aan een gelukkig huis

Je kent het gevoel vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en wordt verwelkomd door de behaaglijke warmte van je huis. Het...

Wat zijn flexibele werkplekken en waarom zijn ze populair

Flexibele werkplekken hebben de manier waarop we denken over kantoorruimtes en werkomgevingen compleet getransformeerd. Deze trend is een rechtstreekse reactie op de behoefte aan...