Een Particuliere of zakelijke lening?

Het aangaan van een lening kan een ondernemer helpen om een bedrijf te starten of om tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen. Als ondernemer heb je eigenlijk twee opties als het gaat om het aangaan van een lening. Zo heb je de keuze tussen een zakelijke lening of een persoonlijke lening afsluiten. Aan beide zitten verschillende regels en afspraken vast.  Maar misschien wil je een combinatie van beide leningen? Een lening aanvragen kan nogal ingewikkeld zijn. 

Wat is het verschil tussen een particuliere en een zakelijke lening?

Natuurlijk is en blijft een lening een lening, iets wat uiteindelijk terug betaald moet worden. Er zitten echter wel een paar aanzienlijke verschillen tussen een persoonlijke en een zakelijke lening. Het grootste verschil zit hem in de boetes. Als je een zakelijke hypotheek aangaat, dan moet er een relatief hoge boete worden betaald wanneer je als ondernemer beslist het bedrijf te verkopen. Het beëindigen van een zakelijke lening kan zorgen voor enorm hoge rentes die betaald moeten worden. Veel ondernemers weten dit helaas niet, hierdoor betalen ze veel geld voor dit soort boetes.

Wanneer je geld leent als particulier via een hypotheek heb je dit probleem niet. Als je als particulier je huis verkoopt hoef je namelijk geen boetes te betalen. Als particulier betaal je alleen een boete als je van hypotheek wisselt. Ook betaal je een boete wanneer je sneller wilt aflossen dan oorspronkelijk werd afgesproken. Voor een zakelijke lening betaal je hier nog eens extra voor.

Als ondernemer is het erg handig om je persoonlijke zaken gescheiden te houden van je bedrijf. Zo voorkom je extra boetes of onvoorziene kosten. Vaak wordt een persoonlijke lening voor zakelijke doeleinden niet eens verstrekt. Toch zijn er mogelijkheden om een persoonlijke lening af te sluiten voor bedrijfsdoeleinden, zo is er een particuliere lening mogelijk voor zzp’ers. 

Het combineren van zakelijke en persoonlijke leningen

Sommige banken geven de optie om zakelijke en particuliere leningen te combineren. Dit is bijvoorbeeld een goed idee als je van plan bent om je kantoor in je woonhuis te vestigen. Dit is een van de redenen om een persoonlijke lening aan te gaan voor zakelijke doeleinden. Dit is vaak in de vorm van een doorlopend krediet. Dit is vaak het geval wanneer iemand minimaal 3 jaar lang een zelfstandig ondernemer is. Het is erg belangrijk dat een ondernemer altijd open is naar de verstrekker. Dit voorkomt onvoorziene boetes of problemen, iets wat niet nodig is.

Meer van auteur

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Waarom kiezen voor neutrale kleuren in je interieur

Neutrale kleuren zijn de stille krachten van het kleurenspectrum. Ze brengen rust in elke ruimte en bieden een canvas waarop jouw persoonlijke stijl de...

Waarom een warm huis gelijk staat aan een gelukkig huis

Je kent het gevoel vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en wordt verwelkomd door de behaaglijke warmte van je huis. Het...

Wat zijn flexibele werkplekken en waarom zijn ze populair

Flexibele werkplekken hebben de manier waarop we denken over kantoorruimtes en werkomgevingen compleet getransformeerd. Deze trend is een rechtstreekse reactie op de behoefte aan...