Een eigen pand is passé

Sinds vorig jaar heb ik mijn eigen bedrijfje gestart in Utrecht. En ik heb dat besloten te doen zonder vaste locatie.

Want een eigen pand, dat is anno 2020 nergens meer voor nodig. Met een laptop, externe harde schijf en telefoon heb ik eigenlijk alles wat ik nodig heb in mijn tas. Zo lang er een goede internet verbinding is, kan ik werken waar ik wil. En dat geeft veel vrijheid!

Bedrijfsverzamelgebouw of co-working space

Een eenmanszaakje kan namelijk best eenzaam zijn. Ook al run ik mijn bedrijfje prima in mijn eentje, ik heb graag wel wat aanspraak van andere mensen. Daarom zit ik graag onder de mensen. Daarom werk ik graag in een co-working space. Hier verzamelen zelfstandige ondernemers om individueel hun werk uit te voeren. Het is niet hetzelfde als een bedrijfsverzamelgebouw, gezien daar plekjes vaak zijn toe geëigend door bedrijven, en het dus voor langere periode dezelfde bedrijven zijn die zich huisvesten op één locatie. Bij een co-working space is het altijd maar de vraag naast wie je komt te zitten en te werken: je pakt je laptop en schuift aan een tafel om te werken.

Voordelen van een gedeelde werkplek

Leuk zijn de ongeplande ontmoetingen met andere zelfstandige ondernemers. Veel ondernemers zijn ook wel bereid mee te denken als je een vraag hebt of even te sparren als je ergens niet uitkomt. Ook als je niet werkt in dezelfde sector kan dat interessante inzichten opleveren. Soms betekent het zelfs een verrijking voor jouw dienst: wat nou als je jouw service kan verbeteren door samen te werken met een andere ondernemer? Tijdens mijn werk ben ik dus alom aan het netwerken, gezien de co-working space echt een community wordt. Daarnaast merk ik dat ik productiever werk in zo’n ruimte. Thuis ga ik toch nog even dat ene wasje draaien, laat ik mezelf afleiden door de kat.

Koffiezaakjes

Voor een overlegje met een cliënt kan ik dan ook deze ruimte gebruiken. Het geeft zeker een professionele uitstraling aan je meeting, en in sommige gevallen weet je dat een klant niet zit te wachten op een cafeetje. Maar voor meer casual meetings duik ik toch het liefst een leuk koffiezaakje in.

Extern vergaderen

Wanneer ik een overleg heb met meer dan vier, maar ook wanneer ik een workshop voor een grote groep organiseer, is een koffiezaakje echter niet geschikt. Gelukkig is een goede vergaderlocatie in Utrecht vinden niet lastig. Vorig jaar woonde ik nog niet in Utrecht, maar gelukkig was er ook altijd een goede vergaderlocatie in Eindhoven te vinden. Hoewel deze locaties misschien wat duurder zijn, maken ze zeker een goede indruk op je cliënt. Je wordt goed ontvangen en vaak zijn er ook horeca arrangementen bij te boeken. Ideaal voor als je een drukke agenda hebt!

Meer van auteur

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Een uitvaart Rotterdam kan heel mooi zijn

Niemand denkt graag aan zijn of haar eigen uitvaart of zelfs maar aan die van een dierbare. Maar wat nu als je ziek bent...

Alles wat je moet weten over Flib Advocatenkantoor

Je hoopt een advocaat nooit nodig te hebben. Toch kan het voorkomen dat je met jouw bedrijf problemen krijgt, waardoor je juridische hulp in...

We gaan verkassen!

Bijna niemand woont zijn of haar leven lang op één en dezelfde plek. Iedereen verhuist wel een keer, bijvoorbeeld als je uit het ouderlijk...