Dit moet je weten bij een autoverzekering afsluiten

Als je in Nederland een auto op je naam hebt staan en zodoende kentekenhouder bent van een auto dan ben je verplicht hier een verzekering voor af te sluiten. Is de auto niet verzekerd, kun je een boete krijgen die hoger kan zijn dan het bedrag dat je voor de premie van je verzekering moet betalen. Voordat je in de auto stapt voor een ritje door de stad is het dus verstandig dat je een verzekering hebt afgesloten.

Autoverzekering afsluiten: de meldcode

Ben je van plan om een autoverzekering af te sluiten, dan moet je op zoek naar de meldcode van je auto. Deze code vind je op je kentekenbewijs en bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Om autoverzekeringen aan te melden bij het RDW (Rijks Dienst Wegverkeer) hebben autoverzekeraars die code nodig. Op die manier wordt er gecontroleerd of alle auto’s met een kenteken verzekerd zijn.

Je bent jong en je wilt een autoverzekering

Jongeren tussen de 18 en 24 jaar worden door autoverzekeraars gezien als een verhoogd risico. Je bent jong en dat houdt voor hen in dat je nog niet veel ervaring hebt in het rijden en de kans groter is dat je schade veroorzaakt. Bovendien heb je nog niet veel schadevrije jaren opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager je premie is. Je kunt je autoverzekering laag houden door bijvoorbeeld een eenvoudige of al wat oudere auto te kiezen. Wanneer je voor een dure en zware auto kiest, betaal je een hogere premie. Als je niet te grote schade hebt veroorzaakt, kun je deze beter zelf betalen, zodat je geen negatieve schadevrije jaren opbouwt. Negatieve schadevrije jaren maken dat je veel moeilijker kunt overstappen naar een andere autoverzekeraar.

Soorten autoverzekeringen

  • WA-verzekering

Een auto moet op zijn minst WA verzekerd zijn. Deze verzekering is de goedkoopste en minst uitgebreide. Je kiest het beste voor deze verzekering als de dagwaarde van je auto erg laag is en de premie voor een uitgebreidere dekking niet meer in verhouding staat. Auto’s die ouder zijn dan 10 jaar hebben vaak genoeg aan deze verzekering. Hierbij is alleen de schade die je veroorzaakt aan anderen gedekt.

  • WA beperkt Casco (WA+)

Wil je naast de schade die je anderen veroorzaakt ook schade aan je eigen auto verzekeren dan kies je beter voor de WA+. Dat is een goed idee als je auto tussen de 6 en 10 jaar oud is. Hiermee dek je naast schade aan anderen ook diefstal en inbraak, ruitschade, storm- en brandschade aan de auto.

  • Allriskverzekering

Heb je een nieuwe auto of is deze nog geen 6 jaar oud, dan is een allriskverzekering geen overbodige luxe. Het is de duurste verzekering, maar je bent verzekerd voor alles onder de WA en WA+ verzekering en daarnaast ook nog aan schade die je zelf veroorzaakt door oorzaken die ‘van buitenaf komen’. Denk hierbij aan botsen, slippen of in het water raken. Ook schade door vandalisme valt hieronder.

Voordat je kiest voor een autoverzekering lees je het best op internet de reviews over de tevredenheid van anderen over die bepaalde verzekering en eventuele klachten via het klachtenkompas.

Meer van auteur

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Waarom kiezen voor neutrale kleuren in je interieur

Neutrale kleuren zijn de stille krachten van het kleurenspectrum. Ze brengen rust in elke ruimte en bieden een canvas waarop jouw persoonlijke stijl de...

Waarom een warm huis gelijk staat aan een gelukkig huis

Je kent het gevoel vast wel: je komt thuis na een lange werkdag en wordt verwelkomd door de behaaglijke warmte van je huis. Het...

Wat zijn flexibele werkplekken en waarom zijn ze populair

Flexibele werkplekken hebben de manier waarop we denken over kantoorruimtes en werkomgevingen compleet getransformeerd. Deze trend is een rechtstreekse reactie op de behoefte aan...