De voordelen en nadelen van zonnepanelen

Steeds meer mensen willen hun huis en energiegebruik verduurzamen. Een veelgemaakte keuze is het installeren van zonnepanelen. Ze zijn zeer populair en een effectieve manier om duurzamer te leven. Maar zitten er misschien ook nadelen aan zonnepanelen. In dit artikel bespreken we de voordelen en de nadelen van zonnepanelen.

1. Geen kosten

De stroom die via zonnepanelen wordt opgewekt, is gratis. Als de zon schijnt, en zelfs bij gewoon daglicht, wordt er stroom opgewekt.

2. Gebruik

Het is bewezen dat mensen die zonnepanelen hebben gemiddeld een stuk bewuster met energie omgaan. Ze gebruiken bewuster stroom en het energiegebruik is gemiddeld minder dan bij andere huishoudens. Met een lager stroomgebruik heb je lagere kosten maar dit is ook minder belastend voor het milieu

3.  veiligheid

Het opwekken van energie met behulp van zonnepanelen is ontzettend veilig. Er is dus bijna geen kans op ongelukken. Laat de panelen wel op het dak installeren door een erkend installatiebedrijf. De klus zal in de meeste gevallen binnen een dag geklaard zijn. Je kunt kiezen voor glas glas zonnepanelen. Deze panelen bestaan uit 2 lagen dubbelglas wat zorgt voor extra robuustheid.

4. Recycling

Het fijne aan zonnepanelen is dat wanneer ze toe zijn aan vervanging, ze voor 90% gerecycled kunnen worden. Van de oude panelen worden dus weer nieuwe panelen gemaakt. De nieuwste panelen gaan ook ontzettend lang mee en daardoor zal het heel lang duren voordat ze aan vervanging toe zijn.

5. subsidies

Als je via zonnepanelen op een duurzame manier stroom opwekt, dan kom je ook in aanmerking voor subsidies en voor een groens stroomcertificaat.

Nadelen

Natuurlijk zitten er ook wel wat nadelen aan zonnepanelen en die willen we in dit artikel eerlijk bespreken. Zo zijn panelen natuurlijk niet supermooi en vinden veel mensen dat ze het dak ontsieren. Dit is wel vaak het geval wanneer de panelen niet netjes zijn neergelegd en het geheel wat rommelig overkomt. Als je een goede installateur hebt dan zal deze de panelen netjes neerleggen en dat geeft al snel een stuk fijnere aanblik voor de ogen. Ook hebben zonnepanelen regelmatig controle en schoonmaak nodig. Je kunt ze schoonmaken met een zachte doek en water. Dit betekent dus wel dat je af en toe het dak op moet. Voor oudere mensen kan dit lastig zijn en dan moet er iemand voor worden ingehuurd. Toch wegen naar onze mening de voordelen van zonnepanelen zwaarder dan de nadelen.

More from author

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Hoe kom je van de stress op het werk af?

Werk kan zowel erg leuke als stressvolle momenten veroorzaken. Wanneer de stress de overhand begint te krijgen, dan zorgt dat voor erg vervelende situaties....

Een bijzondere waterstraal

Door een met een robijn of diamant belegde spuitkop en een straalbuis wordt water met een druk van circa 3800 bar gespoten. De waterstaal...

Een leaseauto, een goed idee?

Ik ben nu al een tijdje mijn eigen baas. Ik heb zelf een bedrijf gestart en heb nu ook al een mooie klanten basis...