Alles wat je moet weten over bladluizen en hoe deze te bestrijden

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad, de bladluis. Je vindt ze op verschillende plekken, zoals planten, struiken en bomen. Niet alleen buitenshuis heb je te maken met bladluis, maar ook in huis kom je ze vaak genoeg tegen. Kamerplanten, orchideeën en vetplantjes, zeker te weten dat je met bladluis te maken krijgt. Hoe komen die binnenshuis terecht? Mensen nemen ze vaak van buiten meer naar binnen. Als bladluizen een grote plaag vormen in je tuin of kas dan betekent dat je te weinige effectieve insecten aantrekt. Het wordt dus groot tijd om voor genoeg biodiversiteit te zorgen. Zo loop je niet ieder jaar tegen hetzelfde probleem aan.

Hoe voorkom je bladluis?

Als je bladluis wilt voorkomen moet je streven naar balans. Dit is een balans tussen de nuttige insecten en schadelijke insecten. Alleen dat is de sleutel tot succes. Je kan natuurlijk besluiten om chemicaliën te spuiten, maar dan spuit je ook de goede insecten dood. Dan is alleen de optie door te blijven spuiten. Maar als je kiest voor genoeg biodiversiteit is dat veel beter en gezonder voor je tuintje. Ja, je blijft bladluis houden, maar de goede insecten gaan direct aan het werk om het aantal bladluizen te beperken. En dat kan heel snel gaan. Een tip is dan ook vooral om een natuurlijke tuin te creëren. Als insecten nuttig voedsel vinden in jouw tuin, zoals bladluis, stuifmeel en nectar voorkom je al een hoop schade.

Zorg voor bloeiende en groeiende planten je tuin

Ander goede natuurlijke oplossing om bladluis te voorkomen zijn bloeiende planten. Zorg voor deze planten vanaf het voorjaar tot de herfst. Zo is er altijd genoeg nectar en stuifmeel aanwezig en komen er nuttige insecten op af. Bloeiende planten trekken nuttige insecten aan zoals gaasvliegen, sluipwespen en zweefvliegen die leven van die planten. Zodra je planten zoals de Gelderse roos, gele kornoelje en sleedoorn in je tuin hebt staan komen deze nuttige insecten in groten getale op je tuintje af. En weg is het bladluis.

Hoe bladluis biologisch te bestrijden?

Larven van lieveheersbeestje is erg effectief als het aankomt op het bestrijden van bladluizen. Als je besluit om deze larve te kopen worden ze zeer klein aangeleverd. Gedurende drie weken tijd doorlopen ze verschillende larvenstadia voordat ze ontpoppen. In deze drie weken eten ze alle bladluizen in jouw tuin. Goed om te weten is als je larven van het lieveheersbeestje uitzet eerste de mieren elimineert. De reden is dat mieren de bladluizen beschermen. Dit doen ze om te profiteren van de suikers die bladluizen uitscheiden. Daardoor vallen de mieren de larven van het lieveheersbeestje aan zodat ze de bladluizen niet kunnen eten.  

Meer van auteur

Gerelateerde blogs

Laatste berichten

Met Pink Gellac zien je nagels eruit als om door een ringetje te halen!

Heb jij ook je slippers alweer uit de kast gehaald om er deze zomer op te kunnen lopen? Of heb je jezelf eens een...

Hoe match ik oorbellen bij mijn outfit?

Als je een leuk outfit hebt samengesteld, wil je er natuurlijk ook goed bij lijken. Een paar mooie oorbellen kunnen het verschil maken tussen...

Kamerplanten: de voordelen

De tijd van planten in de achtertuin is niet voorbij, maar er komen wel steeds meer planten in woningen. Dit is niet zonder reden,...